És te mit csinálsz a nyáron? - nagy nyári irodalmi körkérdés #5

Mivel töltöd majd a nyarat?  - tettem fel a kérdést a fiatal kortárs irodalmi élet szereplőinek, és ők válaszoltak rá.







Gál Soma (író, szerkesztő)


Portugáliában biztosan hűvösebb a nyár, mint az idei itthoni hőhullámokban. Ezt is meg tervezem lesni, ugyanis 2017 legnagyobb projektje számomra José Luís Peixoto és a Gaveta de Papéis fordítása. Ha minden halad a tervek szerint, augusztus végére készen lesz a kézirat, hogy egy pohár portói mellett beszélhessem át személyesen a szerzővel. 


Ami ezt keresztbe húzhatja, a júliusi menüm: hogy idén szerző után szervezőként is körbeutazom a Balaton a FISZ-szel, egy könnyed leves a Szöveghullám 2.0. Keszthelytől Balatonföldvárig bemutatjuk a friss köteteseinket, azokat, akik épp a megjelenés előtt állnak, és velünk tart Lanczkor Gábor, Térey János és Tolvaj Zoli is. Nem marad sok idő a pihenésre, szerintem ugyanazzal a csomaggal indulok a rákövetkező héten Visegrádra, a Žižegrád a főfogás, ami nekem az év legjobban várt programja, és amiben második alkalommal „bestboykodom” (a sörcsapnál mosolygom majd, de mindenki óvakodjon, ha ordibátort lát a kezemben!), majd könnyű desszertként a véneki táborral öblítem le a progamparádét, ahova tudósítóként érkezem majd. 

Voilà, bon appétit! 

Persze ha megfekszi mindez a lakoma a gyomrom, kávészünetként előveszem a nagy kedvenceket (Tüskevár, Édentől keletre, Győztesek köztársasága, Sziránó) vagy a Könyvhéten beszerzett különpolcomról emelek le valamit. 





 Szálinger Balázs (költő, drámaíró, szerkesztő) 

Egy-egy fellépés megszakítja, de alapvetően munka + nyaralás, ebből áll a nyár. Két Szűcsinger-koncertünk volt Szűcs Krisztiánnal, a hajdúböszörményi írótáborban és a Fishing on Orfű fesztiválon. A visegrádi FISZ-táborban és a muraszentmártoni Murakon irodalmi fesztiválon lépek még fel versekkel. Most fejeztem be egy Lúdas Matyit a szombathelyi bábszínháznak, ezt ősszel mutatják be, augusztus végére pedig az Operának kell írnom egy prózás darabot. Ha emellett marad időm, akkor a Deák-drámámon dolgozom, illetve megpróbálok megint verseket írni. Augusztus végén pedig lesz egy Hévíz duplaszám is.