Vénusz születése: öt zseniális feldolgozás



A korábbi korok műalkotásai újrafeldolgozásának, átformálásának és nem utolsó sorban újraértelmezésének igénye mélyen benne rejlik az európai kultúrában. Az emberi kreativitás  - minden vészmadárkodó hangok ellenére - a 21.századi digitális kultúrában sem vész el, csupán az új eszközök és új lehetőségek révén átalakul.  
Nézzünk öt példát, mit kezdetek napjaink alkotói Sansro Botticelli Vénusz születése című festményével! 


1. A retusált Vénusz
Napjainkban bevett szokás, hogy a női-, divat- és/vagy életmódmagazinok címlapján pózoló modellek alakján úgymond igazítanak egy kicsit, hogy még vékonyabbnak tűnjenek.

És hát lássuk be, Vénusz istennő abban a formában, ahogyan Botticelli megálmodta, manapság nem lenne címlap-kompatibilis. (S hogy fokozzuk a helyzetet: úgynevezett plus-size modellnek meg sajnabajna túl vékonyka lenne).

Így aztán nem meglepő - egyszerűen túl tökéletes magas labda ahhoz, hogy ne csapja le sürgősen valaki -, ha akad, aki nem kevés társadalomkritikai éllel, de eljátszik azzal, mennyire kellene vékonynak lennie egy klasszikus reneszánsz festmény alakjának ahhoz, hogy címlapra kerülhessen. Lauren Wade egyébként további híres festményekkel is eljátszogatott hasonlóképpen.    



2. A hajat szárító Vénusz
A klasszikus festmények mindig fennköltséget, nagyságot, eleganciát sugallnak, főként korunk profán, néha igencsak kisszerűnek ható élete mellett. Vénusz születése,  már a festmény témája is egy szakrális pillanat, adja magát tehát, hogy valami banális, hétköznapi szituációba helyezzük a festmény központi alakját. A lebegő hajtincsek miatt pedig mi is lehetne kézenfekvőbb, mint egy haját szárító fiatal nő. (kép forrása és még sok-sok másik metamorfózison áteső Vénusz)



3. A trampli Vénusz

Ugyancsak a fennköltség ellen játszik Borsi Flóra munkája, amelyben Vénusz nem méltóságteljesen kiemelkedik a tengerből a kagylón állva, hanem ügyetlenül kiesik a kagylóból. (forrás)



4. Lady "Vénusz" Gaga

Az antik világban az istenek voltak a sztárok, manapság pedig a sztárok az istenek? Akár e gondolatmenet mentén is értelmezhető  az alábbi fotó.
Lady Gaga maga is rájátszik a Vénusz-párhuzamra, többek között Venus című dala révén, illetve az Applause című száma videójában





5.  "Heather újjászületése"
Végül pedig egy nem vicces, hanem inkább sokkoló, az eredeti festményt komoly témában felhasználni kívánó feldolgozás. 
Jonathan Thorpe fotója a leukémiája miatt kemoterápián áteső modellről,  Heather Byrdről